Як стати журналістом

Захоплююча і перспективна професія журналіста чудово пасує тим, хто цікавиться поточними подіями та може влучно передавати новини на широку аудиторію. Журналіст — це не тільки та людина, що бере інтерв'ю та збирає дані. Ця спеціальність охоплює значно більші аспекти суспільного життя. 

Сьогодні ми розповімо, як з точки А «Мені подобається професія журналіста» дійти до точки Б «Я працюю журналістом вже сьомий рік та обожнюю свою професію!»

Ступінь бакалавра

Так, вступ до ВНЗ — найпростіший шлях вивчитись на журналіста. Це відправна точка у кар‘єрі, з чкою набагато простіше починати шукати себе у цій професії. За 4 роки навчання ви отримаєте потужну базу знань та навичок, які стануть у нагоді на початку роботи. 

Чому важливо отримувати вищу освіту за спеціальністю «Журналістика»?

Програма у ВНЗ спланована таким чином, що людина без жодних знань у цій сфері може опанувати професію, почати працювати ще в процесі навчання. Це комплексний підхід до вивчення матеріалу, який гарантовано знадобиться після випуску. 

Як бути з фразою від роботодавця «Забудьте все, що ви вивчали у ВНЗ»?

Звичайно, деякий матеріал швидко втрачає актуальність, скажімо, за рік чи два. Тому застосовувати «застарілі» навички в робочому процесі буде не доцільно. Але ж під час навчання людина отримує не лише знання, а й досвід.  Він у більшості випадків корисніший за суху інформацію, які важко застосовувати у рутинній роботі. 

За 4 роки інформація оновлюється, тому важливо займатися вивченням нового самостійно. По-перше, так людина розвивається одночасно за кількома векторами. Такі спеціалісти більш затребувані на ринку праці. По-друге, самостійно вивчення цікавих речей про соціум, механізмів, за якими він живе, вміння аналізувати події та критично мислити — це ті навички, що неодмінно стануть у нагоді журналісту. 

Де можна вивчитись на журналіста в Україні?

У кожному місті, напевно, є ВНЗ та спеціальність журналістика. Щоб вибрати кращий ВНЗ, радимо звернутися до рейтингу вишів України (вони оновлюються щороку). Якщо державний ВНЗ — не той варіант, який пасує саме вам, то звернімося до приватних навчальних закладів. Про них можна більше дізнатися на офіційних ресурсах. 

Онлайн-навчання

Окрім вищої освіти, пам‘ятаймо про саморозвиток. Для журналіста це важливий пункт (як і для будь-якої професії, чесно кажучи). Вебінари, курси, лекції на Ютубі та TED — ваші кращі друзі. 

Чому важливо самостійно отримувати знання?

  • Можна вивчати лише те, що дійсно цікавить саме вас, а не укладачів освітніх програм. 

  • Доступ до інформації є у будь-який час, будь-де. 

  • Незрозумілі моменти можна передивиться декілька разів. 

  • В Мережі інформація оновлюється часто, тому доступні актуальні та сучасні матеріали. 

  • Є можливість вчитися за власним графіком (+10 балів до самодисципліни). 

Важливо: онлайн-навчання для журналіста — це тільки частина освітнього процесу. Важливо розвивати практичні навички. Про них ми далі й розповімо. 

Розвивайте навички письма

Окрім отримання ступеня бакалавра, важливо вдосконалювати навички письма. 

Як розвивати скілл письма? 

Це можна зробити двома чудовими та перевіреними способами: 

  • Створити приватний щоденник, де можна вільно розвивати свій голос письменника. 

  • Писати та публікувати статті на вільній основі. Це допоможе вам створити портфоліо. 

Сьогодні можна в 3 кліки створити блог в Мережі, публікувати цікаві нотатки, тестити різні формати, шукати свій стиль.

Чим публічний блог ефективніше, ніж паперовий щоденник?

Коли ви пишете для себе на папері, думки виходять з голови та стеляться у блокноті. Звичайно, їх можна перечитати з часом, оцінити свою роботу. Але для розвитку важлива критика. Це важко зробити самостійно. Є два варіанти розвитку подій: людина не побачить мінусів у написаному тексті або розкритикує себе. Обидва варіанти не приносять результат. 

Тому робимо вибір на користь публічного блогу. 

Це може бути блог в Інстаграмі (до речі, створення та грамотний підбір фото для журналіста не менш важливе, ніж написання текстів). Якщо велика аудиторія не для вас, спробуйте створити телеграм-канал та ділитись моментами з життя та удмаками на меншу аудиторію. Зверніться до друзів та знайомих, які можуть оцінити старання, дати конструктивну критику (пообіцяйте на ображатися що б там не було!)

Порада професіоналів: створення особистого веб-сайту — ще один хороший спосіб продемонструвати свою роботу в Інтернеті. Це можна швидко і легко налаштувати за допомогою таких шаблонів: WordPress та Squarespace. Створення особистого ресурсу виділить вас з натовпу. Особливо тоді, коли настане час знайти роботу.

Зустрічі та знайомства

Мережа знайомств є важливою в будь-якій галузі, і це особливо важливо в сферах, орієнтованих на комунікацію, таких як журналістика, яка покладається на потужні професійні зв‘язки. Найкращий спосіб наблизитись до мереж — це звернутися до журналістів та редакторів, якими ви захоплюєтесь, їх робіт. Якщо випадає нагода, можна навіть зустрітися з професіоналами та обговорити цікаві моменти професії. 

До речі, тут ВНЗ можуть класно допомогти налагоджувати контакти у сфері журналістики. Студенти з потоку, одногрупники — це люди зі схожими інтересами (недарма ж ви разом навчаєтесь кулька років). 

Провідні ВНЗ часто звертаються до професіоналів, запрошують їх для проведення лекції. Ваша задача — не просто послухати та занотувати цікаві моменти, а підійти після закінчення розповіді, поставити додаткові питання (запишіть їх за ходом лекції, щоб не забути). Не варто соромиться ставити питання, навіть тоді, коли вони здаються недоречними чи очевидними. 

Стажування в газеті, журналі чи медіа-компанії

Важливий крок у будь-якій журналістській кар’єрі — стажування. Це допоможе вам отримати практичний досвід, використати те, що ви вивчили раніше, а також дасть відчути, як виглядає повсякденне життя журналіста. Стажуючись, ви будете перевіряти факти, працювати над ідеями історій і, можливо, навіть допомагати в остаточному редагуванні публікації.

Оскільки нові публікації продовжують з’являтися майже щодня, сфера журналістики має багато можливостей для випускників.  

Підсумуємо…

Журналістика — це перспективна професія, яка дає можливість розвивати свій потенціал, поєднувати хобі та успішну кар‘єру. Починати кар‘єрний шлях важливо з навчання для отримання потужної бази знань, які неодмінно стануть у нагоді під час роботи. Вчіться, спілкуйтеся та розвивайтеся, і світ побачить ще одного талановитого журналіста!