Топ-10 подій та результатів в сфері освіти 2019 в Україні

Підбиваючи підсумки 2019 року, Асоціація інноваційної та цифрової освіти пропонує топ-10 подій та досягнень у сфері освіти, які відбулись в Україні.

Ми не намагались визначити порядок місць, адже, на наш погляд, всі ці події заслуговують на увагу: 

- Призначення Року:
повне перезавантаження виконавчої та законодавчої  влади в сфері освіти, в наслідок чого прийшли нові команди у Комітет ВРУ з питань освіти, науки та інновацій на чолі з Народним Депутатом України Сергієм Бабаком та до Міністерства освіти і науки України на чолі з Ганною Новосад.

Вчитель Року:
у 2019 року за результатами премії Global Teacher Prize Ukraine найкращим вчителем в Україні стала Наталія Кідалова з Мелітополя. Вона викладає англійську мову та українську мову і літературу в спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів № 23.

Прем’єра Року:
на «24 Канал», в ефір вийшло перше в Україні освітнє телевізійне ток-шоу «Освітні війни». У першому сезоні було знято п’ять програм, під час яких  експерти в  палких, а іноді і жорстких дискусіях, шукали відповіді на хвилюючі проблеми, які постають перед українськими викладачами та вчителями, чиновниками та керівниками навчальних закладів, учнями та студентами, а також їх батьками. 

Перспектива Року:
за участі Української Біржі Благодійності почався збір коштів на створення всеукраїнської платформи з вивчення української мови, запуск якої заплановано на 2020 рік. Запровадити  вивчення та вживання української мови у повсякденному житті на наступний рік планує і Міністерство культури України.

Можливість Року:
з вересня 2019 року батьки школярів можуть скористатися всіма видами індивідуальної форми навчання – сімейною (домашньою) освітою, екстернатом або педагогічним супроводом. Вони передбачають гнучкий спосіб навчання та дозволяють створити індивідуальний підхід до потреб кожної дитини. 

Результат Року:
протягом 6 місяців діяльності інноваційного проєкту  «Освітній Хаб міста Києва: територія нових можливостей для кожного», було проведено 600 тренінгів, участь в яких взяли понад 10 000 осіб. Згідно із соцопитуванням, яке відбулось у грудні, понад 40% дорослого населення киян вже знає або користується цим проєктом (майже кожен другий киянин у віці 18 – 60 років). 

Прорив Року:
з 1 січня 2020 року вчителі зможуть використовувати  державні кошти для підвищення кваліфікації та навчатися в обраних ними організаціях. Вчителі зможуть зарахувати собі як обов’язкове підвищення кваліфікації не лише навчання в інститутах післядипломної педагогічної освіти, а й інші профільні курси. Відповідну постанову КМУ було прийнято 21 серпня 2019 року, на засіданні Уряду.

Дослідження Року:
Україна вперше взяла участь у міжнародному дослідженні PISA. Дослідження показало, що рівень знань 15-річних  школярів виявився гіршим (а з математики – значно гіршим) у порівнянні із показниками учнів у країнах Організації економічного співробітництва і розвитку.

Закон Року:
Верховна Рада прийняла та ухвалила в другому читанні закон № 2299, щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти, за який проголосував 321 народний депутат. Метою закону є врегулювання таких сфер, як ліцензування освітньої діяльності, вступ на навчання для здобуття вищої освіти, реалізація міждисциплінарних освітніх програм, а також окремих питань, що стосуються забезпечення якості вищої освіти, студентоцентрованого навчання, форм здобуття освіти, вимог до керівника закладу, Національної рамки кваліфікацій тощо.

Проєкт Року:
у червні 2019 року Європейський Банк Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) вперше включив український освітній проєкт у топ-10 соціальних стартапів країн Східної Європи. Цим єдиним представником нашої держави став наймасовішій освітній проєкт України «Lingva.Skills», в якому українці виконали понад 120 млн вправ.