Професійні навички

Як змусити рекрутера приділити увагу вашій кандидатурі? Як отримати запрошення на співбесіду і виділитися на тлі кількох десятків шукачів роботи? Як зацікавити спеціаліста з найму та довести з перших хвилин заочного знайомства вашу користь для компанії?

Відповідь на ці питання криється у ваших професійних навичках. Що це таке, як їх виділити та підкреслити, як оформити в резюме, аби одразу потрапити в ТОП цікавих кандидатів? Про це мова далі.

Професійний досвід та навички: не одне й те саме

Ви зробили ретельний опис свого професійного досвіду, посад і сподіваєтесь цим привернути увагу спеціалісту з найму? Можливо, однак висока конкуренція на ринку вимагає ретельної підготовки до працевлаштування. Краще підготуватися так, аби повз вас неможливо було пройти.

Тож ваш досвід обіймання посад не є синонімом ваших навичок. Вони (навички) – це концентрація вашого досвіду, ті фактичні знання і вміння, компетенції, які ви не просто застосували одного разу, а вивчили, закріпили, та можете запропонувати роботодавцеві з перших днів присутності в компанії.

Для кожної посади – різні професійні вимоги. Що саме потрібно роботодавцеві, можна зрозуміти з тексту опису вакансії. А ваше завдання – вміти їх прочитати, проаналізувати свій досвід і не схибити, якщо ви володієте потрібними вміннями та знаннями.

Наприклад

Ви юрист, що має досвід роботи в компанії з імпорту складської техніки. За три роки ви просунулися від стажера до керівника відділу. А під час роботи мали досвід судових справ з непорядними покупцями, що затримували оплату згідно умов контракту, та неодноразово вивчали документи на поставку техніки від закордонних партнерів.

Що ви можете вказати в розділі своїх професійних навичок? Звісно, те, з чим ви стикалися щодня і що приносило компанії профіт:

  • Досвід успішного вирішення господарчих спорів у суді з питань дебіторської заборгованості ( місцевий, регіональний рівні, які саме суди) – практичні навички.

  • Відмінне знання нормативної бази (обов’язковий пункт для роботи – теоретична база).

  • Навички делегування робити та взаємодії з підлеглими (командна робота, досвід розподілу завдань).

  • Цілеспрямованість та наполегливість (адже зміг обійняти керівну посаду).

З цього прикладу можна зробити кілька висновків:

1.       Ваш досвід складається з кількох типів професійних навичок та якостей: власне професійні вміння, знання (так звані технічні, жорсткі навички, або англ.hard skills), та ваших особистісних якостей, які дозволили вам бути успішним на посаді (так звані універсальні навички, або soft skills). Їх комбінація важлива, про неї ми поговоримо окремо.

2.       В залежності від вимог роботодавця до конкретного співробітника ви можете вказувати всі або окремі навички. Як це правильно робити і на що звертати увагу – читайте далі.

3.       Є універсальні вміння та знання, які є або не є обов’язковими. Це, як правильно, загальні показники, на які якщо й звертають увагу, то в останню чергу. І писати про них в окремому розділі з метою привернути увагу рекрутера – не так важливо. Це стосується вміння працювати з оргтехнікою, володіння загальними програмами ПК, тощо.

Види навичок: спеціальні та універсальні

Два основних типи навичок – це ключ до вашого професійного успіху. Їх традиційно розділяють на спеціальні та універсальні.

  • Фіксовані, спеціальні навички (Hard skills) – ви отримуєте з досвідом. Виконали успішно завдання або операцію – отримали практичний та теоретичній досвід, а отже, і навичку. Наприклад, вивчили мову програмування, переклали 20 контрактів з іноземними партнерами, склали кілька десятків судових позовів. Їх можна отримати лише на практиці – і це ваша жорстка технічна перевага.

  • Універсальні, або гнучкі навички (Soft skills) – навички неспеціалізовані. Вони залежать від вашого характеру, особистості, наприклад, здатність до командної роботи або індивідуалізм, вміння делегувати повноваження або схильність до тотального контролю, комунікабельність або навпаки, небажання та невміння спілкуватися.

Що саме є найціннішим і що приверне увагу до вашого резюме? Залежить від вимог компанії.

Важливо: 

Перед тим, як відправляти резюме на певну посаду, уважно прочитайте вимоги до вакансії. Як правило, всі побажання там вказані - завуальовано або відкрито. Не лініться – перепишіть індивідуальну версію резюме так, щоб адаптувати ваші навички до вимог посади. Тільки будьте чесними і не намагайтеся приписати собі надздібності – правда все одно відкриється.

Як рекрутер обирає кандидата на базі професійних навичок?

Помилково вважати, що ваших hard skills або soft skills буде достатньо. Для кожної вакансії ідеальним є певний баланс двох категорій компетенцій. Саме він, баланс, і визначить на першому етапі відбору, кого надалі запрошуватимуть на співбесіду.

Наприклад

Будь-яка керівна посада – це талант поєднувати свої професійні вміння та здатність до взаємодії з людьми. Наприклад, стати головним бухгалтером можна по-різному:

  1. Якщо це – невелика компанія, що в бухгалтерському підрозділі має лише спеціаліста з первісного обліку та головного бухгалтера, вимоги до компетенцій будуть скромніші. Достатньо знати всі ділянки обліку, мати елементарну уяву про делегування повноважень та бути готовим до адаптації та навчання. Тож, вашими професійними навичками можуть бути:

  • робота з обліку заробітної плати ( нарахування, утримання, звіти);

  • податки: ПДВ, нарахування податку на прибуток, акцизи;

  • складання звітності;

  • робота в програмі 1С.

Це – технічні навички, без яких робота неможлива. А до універсальних можна віднести:

  • досвід взаємодії зі структурними підрозділами – 3 роки;

  • робота з банківськими установами – понад 5 років;

  • вміння вибудовувати відносини з колегами – налагодження звітності з відділу продажів для постановки бухгалтерського обліку.

  1. Мова йде про підприємство з кількома напрямками роботи та філіями? Головний бухгалтер в такій компанії матиме більше вимог як до професійного досвіду, так і до особистих якостей. І професійні навички тут набагато ширші:

  • З боку технічного скілу – не тільки досконале володіння всіма ділянками обліку та аудиту, але й вміння оптимізувати оподаткування в межах законодавства, і оптимізація фінансових потоків, і взаємодія з відділами бюджетування та фінансового аналізу.

  • З боку софт скілу: досвід керівної роботи – чіткий розподіл повноважень, вміння керувати не менш як трьома (5,7 – за потреби) людьми, вибагливість до строків та якості виконання завдань.  Здатність до подолання стресу, вміння поратись з багатьма завданнями одночасно, готовність брати на себе відповідальність – краще підкріпити конкретними прикладами, на кшталт, досвід успішного проходження комплексних перевірок, впровадження нових програмних продуктів в облік, тощо.

Важливо:

Якщо ваші амбіції вимагають підвищення посади, будьте готові ретельно попрацювати над списком професійних навичок. І тут важливо не вигадувати те, чого нема, а адаптувати свої знання та вміння до тієї ситуації, яка чекає на вас на новій, більш відповідальній посаді.

Хочете з посади звичайного менеджера стати начальником відділу оптових продажів? Це непросто, однак можливо:

Доведіть що ви і свої контракти здатні вести на 100%, і звіти можете робити, адже на попередній роботі іноді робили це за начальника, і вмієте розподіляти завдання (якщо таке траплялось і вам доводилось брати на себе відповідальність). Тільки не перебільшуйте, можна лише трохи надати яскравості.

В мене менше/більше навичок, ніж вимагає вакансія. Що робити?

Ідеального кандидата, як і ідеального балансу навичок, не існує. Тож, якщо ви зустріли вакансію, яка вас безумовно зацікавила, а ваш досвід роботи – релевантний – майте час та терпіння вибрати із списку свої компетенцій ті, що якнайкраще підходять саме для цієї роботи.

Навіть для вакансій з зовсім різних галузей проф навичка «комунікабельність» виглядає зовсім по-різному:

  • для роботи з дітьми в умовах навчального закладу – практичний досвід проведення позакласних заходів з дітьми віком від 7 до 13 років;

  • для адміністратора медичного центру – досвід встановлення контактів та роботи з клієнтами салону краси – 3 роки;

  • для менеджера з продажів – збільшення кількості нових клієнтів та прихильників компанії на 10%;

  • для контент менеджера – залучення до співпраці нових авторів та блогерів.

Тож, будь-яка ваша здібність може стати ключовою у працевлаштуванні, якщо ви з розумом та повагою ставитиметесь і до свого досвіду, і до вимог вакансії.

Зверніть увагу і запам’ятайте:

  • Розділ з навичками має бути в резюме. Де і як ви його розташуєте – залежить від вашого CV, його стилю та форми. Хочете в першу чергу привернути увагу до нього? Пишіть безпосередньо після контактної інформації та розділу про себе.

  • Синхронізуйте свої навички і вимоги вакансії. Компанія обирає тих спеціалістів, які якнайшвидше адаптуються і почнуть працювати. Якщо у вас немає таких властивостей, вас не запросять навіть на співбесіду.

  • Розділіть спеціальні та універсальні навички, не пишіть їх скопом. Так рекрутеру легше буде знайти у вашому резюме те, що необхідно саме йому.

Впоралися? Тож сподіваємось, вам лишилось лише гідно презентувати себе на особистій співбесіді. І хай щастить!