Як стати депутатом

Перспектива отримати мандат на місцевих виборах або виборах в Верховну раду – одна з пріоритетних в Україні. Хочеться сподіватися, що в першу чергу висуванці мають на меті покращенні життя в країні загалом або певному регіоні.

Насправді ж, на перше місце висуваються перспектива можливого доходу, привілеї та пенсійне забезпечення. Саме тому в Україні настільки популярне питання як стати депутатом. В ситуації вкрай нестабільного життя посісти шановану посаду – своєрідна гарантія добробуту.

Хто може стати депутатом Верховної Ради

Тримати мандат Верховної Ради багатьом здається чимось нездійсненним. Насправді, це реально, варто лише врахувати всі деталі – і інформаційні, і законодавчі, і фінансові. Стати депутатом ВР може будь-який громадянин краяни, який:

  • Досяг віку 21 рік.

  • Не має судимостей.

  • Проживає протягом п’яти останніх років на території України. Сюди ж відноситься і проживання на території українського судна, посольства на території іншої держави або перебування у складі збройних сил.

Законодавчі вимоги досить лояльні. До переліку документів, що подаються в ЦВК, входять:

  • заява про реєстрацію кандидатів у депутати;

  • копії свідоцтва про реєстрацію політичної сили, її статуту, рішення керівників партії про висунення (якщо балотуватися від партії);

  • автобіографія на паперовому носії та в електронному вигляді;

  • декларації про, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, майно;

  • документ, що підтверджує внесення застави;

  • 4 фотокартки розміром 4х6 на паперових носіях та в електронному вигляді;

  • ксерокопія паспорта – першої та другої сторінок;

  • довідка про відсутність судимості.

Важливо: Начебто і тут все зрозуміло. Однак насправді все найцікавіше на вас чекає попереду. Мова йде про грошові внески. Без них, як відомо, далеко не підеш, в тому числі – і до ради.

Скільки треба заплатити

З кожного кандидата ЦВК бере заставу – 10 мінімальних заробітних плат. Перемагаєте – отримаєте їх назад, не отримаєте мандат – станете джерелом поповнення бюджету. Кандидати, що перемогли, отримують гроші назад протягом восьми днів з дати офіційного оприлюднення результатів.

Отже, документи подані, гроші внесені, попереду найцікавіше – реклама і просування. Комусь вона стане у копійку, а хтось обмежиться мінімальним бюджетом.

Важливо: Тут універсальних рекомендацій не дати – все розраховується індивідуально. Однак найчастіше відбувається так: є гроші – про вас знають не тільки виборці, але й їх домашні улюбленці. Немає грошей – сподівайтесь на везіння.

А що з місцевими радами?

Впровадження нових правил проведення виборів до місцевих рад багато чого змінило для кандидатів. Як існувати в нових умовах та на що сподіватися, якщо вирішив стати місцевим депутатом?

Важливо: Плануєте бути самовисуванцем у райцентрі або іншому населеному пункті з понад 10 тисячами виборців? Не вийде. Тепер ви маєте бути членом партії: створити свою або приєднатися до вже зареєстрованої.

То ж, якщо ви раптом відчули в собі великий політичний потенціал, дуже не поспішайте. Спершу знайдіть партію, яка відповідає вашим принципам. А головне – якій ви будете потрібні. Адже в майбутньому за вас необхідно буде внески сплатити. Чи схоче партійне керівництво вкласти гроші саме в вас?

Якщо вам пощастило, і ви нарешті знайшли партію у себе в регіоні, яка відповідає вашим політичним  переконанням, не радійте передчасно. Необхідно впевнитися, що:

Партія відповідає закону України Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Переконались? Тоді радійте і чекайте, поки списки на місцеві вибори пройдуть офіційне затвердження.

В самовисуванців зовсім немає шансів?

Є, однак – лише на селі. Там охоче приймають заяви від самовисуванців, а грошової застави не вимагають. Тож, можливо спочатку потренуватись саме там: отримаєте мандат – реалізуєте свою мрію, хоча б у такому вигляді. Ні – принаймні отримаєте безцінний досвід.

Важливо: тепер ви змушені не про проблеми району думати в першу чергу, а шукати собі компанію. І доводити свою необхідність. Хоча розумніше ці зусилля спрямувати на виборців. Та це ж закон.

Скільки коштує потрапити до списку кандидатів у депутати

Якщо ви балотуєтесь в депутати в селі з чисельністю виборців до 10 тисяч – внесок складає близько 1000 грн.

Однак: Для кандидатів у міські, обласні, селищні та сільські ради з чисельністю понад 10 тисяч, існує формула розрахунку розміру внеску.  В середньому це 18-19 тисяч гривень за одного кандидата від партії… тому, звісно, вирішує в першу чергу партія…

Агітація і передвиборча гонка: готуйте грошики та сподівайтеся на довіру виборців

З самого початку кандидатів оточують чимало консультантів, які за певну платню розробляють стратегію просування в залежності від регіону, його головних проблем і болючих місць, чисельності, а також бюджету. Ви ж розумієте – рекламна кампанія в регіональних та місцевих ЗМІ суттєво дешевша за кампанію в ЗМІ державного масштабу. Втім, витрати себе виправдовують…

Навіть якщо ви не отримаєте мандат та не подолаєте бар’єр, вас впізнаватимуть на вулицях. Тож, готові до слави – уперед.

Чи маєте ви здібності до політичної боротьби?

Якщо після всього, що ви прочитали вище, ваш ентузіазм не зменшився, а бажання потрапити до місцевих рад або Верховної Ради залишається сильним, дайте собі чесну відповідь на такі питання:

  • Чим ви готові пожертвувати заради мрії? Адже вона вимагатиме часу, грошей, неабияких стресів.

  • Наскільки ви готові зустрітися з невдачею? Адже поразка на виборах – серйозний стрес та розчарування, особливо за умови значних капіталовкладень.

  • Наскільки ви наполегливі і маєте хист до перемоги за будь-яку ціну?

  • Можете існувати в умовах великої кількості завдань? Здатні обробляти великі обсяги інформації?

Добре, якщо так. Але навіть якщо вам бракує певних якостей характеру, знайте – завдяки спеціальним курсам, тренінгам, семінарам, постійному саморозвитку ви обов’язково зможете розвинути в собі ті навички, які рано чи пізно можуть привести вас до бажаної мети.