Цікаві професії

Цікаві професії

Сучасні професії не обмежуються адвокатами, лікарями, вчителями, економістами, менеджерами. Існує сила-силенна професій, про які мало хто знає. Тут ми могли б розповісти про професійну подругу нареченої, навести приклад слухача пармезану (саме цього) чи оцінити актуальність професії нагрівача ліжка.

Але ж ні. Ми поділимось дійсно цікавими та актуальними професіями, які приносять не тільки позитивні емоції, а й солідну заробітну плату. 

Ну ду-у-уже високі технології

Почнімо з професій, що тісно пов‘язані з використанням новітніх технологій. Це не обов‘язково програмісти, що днями пишуть коди на зеленому фоні, як їх стереотипно зображують, а ще й аналітики, статисти, фінансисти та дизайнери. 

Аналітик операційних досліджень

Аналітики з операційних досліджень — це люди, що працюють з задачами високого рівня. Вони використовують передові методи, такі як оптимізація, аналіз даних, статистичний аналіз та математичне моделювання. 

Де може знадобитись робота аналітика операційних досліджень? Розробка аналітиками рішень допомагає організаціям працювати ефективніше та економічніше. Компанії намагаються отримати користь від інвестицій у великі дані та аналітичні платформи. Іншими словами, організаціям потрібно мати відповідний «талант» (тобто штатного аналітика), щоб перетворити необроблені дані на інтелектуальний актив для розвитку бізнесу. 

Бюро статистики праці прогнозує зростання зайнятості на 25,6 % для аналітиків з операційних досліджень у період з 2018 по 2028 рік. За цей час, за оцінками професіоналів, має відкритися 28 100 робочих місць.

Адміністратор бази даних

Адміністратори баз даних (DBA) — працівники, що створюють бази даних відповідно до потреб компанії та забезпечують ефективну роботу. За необхідності адміністратори будуть доопрацьовувати, модернізувати та тестувати модифікації баз даних. 

Чим унікальна професія адміністратора баз даних? Інформація, яка легко доступна в епоху мобільних додатків, соціальних мереж, стала новим скарбом, який організації повинні захищати та берегти.  Адміністратори баз даних можуть забезпечити конфіденційність даних, організовувати роботу баз даних на користь компанії. 

Ці професіонали працюють у широкому діапазоні установ державного та приватного сектора. Деякі адміністратори баз даних працюють консультантами організацій.

Бюро статистики праці прогнозує 9%  зростання рівня зайнятості для адміністраторів баз даних у період між 2018 і 2028 роками. За цей час має відкритися 10 500 робочих місць.

Сфера медицини

Лікар — це професія, що була потрібна завжди і ніколи не втратить актуальності. Але ж про професію лікаря знають всі. Тож ми розповімо про нові сфери медицини, що починають розвиватися зараз. 

Флеботоміст 

Мало хто, мабуть, знає термін «флеботоміст». Це медичний працівник, що займається забором крові.

Що входить до обов’язків флеботоміста? Він бере кров, підтверджує особу пацієнта або донора крові, позначає кров і вносить інформацію в базу даних. Крім цієї процедури, лікар повинен збирати та обслуговувати обладнання, щоб запобігти зараженню. 

Якщо вам подобається працювати з людьми, ви терплячі та співчутливі, це може стати цікавою роботою для вас.  

Бюро статистики праці прогнозує зростання зайнятості для флеботомістів на 23% між 2018 і 2028 роками. У цей період, за оцінками, має відкритися 29 500 робочих місць.

«Промисловий» психолог

Промислові психологи застосовують принципи психології на робочому місці. Робота психолога в організації надзвичайно важлива. Пам‘ятаєте шкільних психологів, до яких можна було звернутися за допомогою. Сутність роботи промислового психолога та ж сама. 

Важливо відмітити, що промисловий — не означає психолог на масштабному заводі чи фабриці. Це людина, що працює з будь-яким колективом. Професіонали у цій сфері цікавляться питаннями продуктивності праці, залежністю настрою колег та результату роботи. Такой психологи допомагають уникати конфліктів в колективі, зміцнюють його. 

Професіонали описують професію як “природний шлюб між психологією та бізнесом”.

Бюро статистики праці прогнозує зростання зайнятості промислових психологів на 12,8 % між 2018 і 2028 роками. У цей період, за оцінками, має відкритися 2000 робочих місць.

Генетичний консультант

Уявіть на хвилину, що викладач біології працює разом з терапевтом. Так ви матимете змогу уявити, що з себе представляє професія генетичного консультанта.  

Чим займаються генетичні консультанти? Генетичний консультант досліджує генеалогічне дерево пацієнта, щоб виділити будь-який потенційний ризик для здоров’я.  Наприклад, людина з сімейною історією раку може зустрітися з генетичним консультантом, щоб визначити ризик отримання подібних діагнозів у наступних поколінь.  

Ця професія, на думку Джоя Ларсена Хайдла, президента Національного товариства генетичних консультантів, є "чудовим поєднанням науки, критичного мислення, психології та консультування".  

Бюро статистики праці прогнозує 27% зростання зайнятості для генетичних консультантів між 2018 і 2028 роками. У цей період, за оцінками, має відкритися 800 робочих місць.

Перспективна альтернативна енергетика

Використання відновлювальних джерел енергії — відносно нова сфера, що стрімко розвивається. До альтернативної енергетики належать такі електростанції:

  • Сонячні. 

  • Вітрові. 

  • Геотермальні. 

  • З використанням енергії припливів. 

  • З використанням органічного палива (в Україні це можуть бути ріпакові пелети). 

Звичайно, при стрімкому розвитку сфери необхідні знання спеціалістів. Поговоримо про них. 

Встановлювач сонячних панелей

Встановлювачі сонячних панелей монтують, впроваджують та підтримують нормальну роботу сонячних панелей. Батареї перетворюють промені сонця в енергію, тому встановлюються на дахах будинків та інших будівель.

Бюро статистики праці прогнозує зростання зайнятості на установках сонячних фотоелектричних систем на 63,3 % між 2018 і 2028 роками. У цей період, за оцінками, має відкритися 6100 робочих місць.

Технік вітрогенераторів (вітряків)

Техніки вітряних турбін (також відомі як вітрові техніки) — професіонали, які відповідають за огляд та обслуговування вітряних турбін. Це означає, що більшу частину робочого дня вони проводять високо в турбіні, виконуючи технічне обслуговування або усуваючи несправності в електричних, механічних і гідравлічних компонентах турбіни. 

Поряд з технічним аспектом роботи на турбінах, від гідравліки до композитів, професія також пропонує хорошу оплату та численні переваги, наприклад, можливість робочих подорожей.

Бюро статистики праці прогнозує 56,9% зростання зайнятості техніків вітрогенераторів між 2018 і 2028 роками. У цей період, за оцінками, має відкритися 3800 робочих місць.

Отже, сучасні професії не обмежуються базовим «комплектом» юристів, перекладачів та майстрів манікюру або зовсім надзвичайними  спеціальностями по типу мастера з тестування водних атракціонів. Вивчення сьогоднішнього ринку зайнятості допомагає розширювати уявлення про світ та ефективно планувати майбутнє. Тож не відмовляйтесь від можливостей постійно вивчати щось нове та виходити з зони комфорту.